Светла и Ангел

Светла и Ангел

Светла и Ангел се запознават преди 11 години в работна среда, скоро след като тя се е разделила с партньора си, с който имат 2 деца, а той е приключил дълга връзка.
През първите 2 години имат само професионални взаимоотношения и дори не знаят кой на колко години е. Впоследствие, след като се сближават, става ясно, че тя е по-голяма от него с 9 години. На всичкото отгоре той работи за рекламната агенция на компанията, чийто изпълнителен директор е Светла, и заради конфликт на интереси и двамата решават да напуснат работа, за да могат да запазят връзката си.

Защо избра да споделиш живота си точно с този мъж? С какво те спечели?
Той е безкрайно амбициозен, но и грижовен, и с това ме спечели. Преди да го срещна, аз бях амбициозната, прогресирах бързо в кариерата и бях поела отговорността за издръжката на семейството. С него усетих, че мога да се отпусна, да имам упора и да не се чувствам като мъжа в семейството.

Какво цениш най-много у него? Какво научи от него?
Ангел ме научи да изразявам свободно чувствата си. В началото се притеснявах да се държим за ръце и да се целуваме на публични места. А той толкова гръмко изразява чувствата си към мен, към децата и към всички, че постепенно и аз се научих.
Другото нещо, което научих от него е, че е ОК да имам моменти на слабост, ОК е понякога да съм тъжна или притеснена. Просто да бъда себе си. Моите родители ме учиха да бъда силна, да съм амбициозна и може би затова не съм си позволявала да показвам слабост.
Третото нещо, на което Ангел ме научи е, че няма нужда да играя роли. Мога да бъда такава, каквато съм – да казвам какво мисля и как се чувствам и да правя, каквото имам нужда да правя. В предишната ми връзка играех различни роли в работата, вкъщи и сред общите ни приятели. А с Ангел се почувствах свободна да бъда себе си.

За какво си благодарна във вашите отношения? Как връзката ви обогатява живота ти?
Благодарна съм, че се допълваме и че си помагаме взаимно да се развиваме. За мен развитието е ключово. Когато аз градях корпоративна кариера и пътувах много, той седеше вкъщи с нашите две момчетата и се грижеше за тях. А когато той беше много натоварен и работеше денонощно, аз не само, че не се сърдех, а го питах с какво мога да му помогна.

Моля те сподели конкретен момент, в който се почувства истински щастлива и си помисли, че си благословена, че имаш този човек до себе си.
Сещам се за такъв момент – още не бяхме женени, аз много пътувах. Точно бяхме намерили квартира, където да живеем с децата. Квартирата още не беше обзаведена и той трябваше да се грижи за децата, докато аз съм в командировка. За пореден път бях на летището, отворих си лаптопа и намерих писмо. Ангел го беше разпечатал и сложил в плик. В него беше написал колко съм важна за него, как осъзнава колко много правя за децата и колко съм смела в такъв момент да приема и него в живота си. И да не се притеснявам, защото всичко ще бъде наред. Че ще купи чаршафи, ще ги изпере и ще ги сложи на леглата на децата. Че е разбрал какво обичат да ядат и ще им сготви. И аз чета всичко това на летището във Виена и плача. Тогава се почувствах най-щастливата жена на света. Имах нужда точно от това чувство на спокойствие и комфорт, защото като майка изпитвах вина, че не съм при децата си, когато имат нужда от мен. Ангел ми даде точно това, от което имах нужда – чувство на увереност и спокойствие.

Имате ли деца? Как промениха те отношенията между вас?
Освен двете момчета от предишната ми връзка, заедно имаме момиче, която е чудесно цветно допълнение към нашия свят. Тя не промени много живота ни, вероятно защото и двамата осъзнаваме, че децата са при нас временно и се стараем те да не са център на вселената ни. А и аз вече съм „опитен“ родител. Обикновено при първото дете жените допускат то да стане център на живота им и автоматично започват да отдалечават партньора от себе си. А това се отразява много лошо на връзката. И аз за кратко паднах в този капан при първото дете, но бързо се усетих.

Вивиана допринася към връзката ни като всяка вечер ни обяснява колко ни обича, обсипва всички ни с прегръдки и къщата звънти от нейния смях. От нея изригва любов и ние си даваме сметка какви късметлии сме да я имаме.

Кои са най-големите предизвикателства, които преодоляхте или преодолявате всеки ден, за да останете щастливи заедно? Как се справяте с трудностите? Каква е вашата тайна?
Най-голямото ни предизвикателство беше през последната една година, когато излязох от корпоративния свят и тръгнах по пътя на предприемачеството. Ангел винаги е имал собствен бизнес, но за мен беше ново. Представете си стартиращ бизнес, 3 деца вкъщи в онлайн обучение и всичките ни семейни спестявания вложени в новото бизнес начинание. И в този момент рекламната агенция, която разчитаме да ни носи семейния доход, започна да се задъхва, заради липсата на събития около пандемията. Имаше моменти, когато започвах да губя почва под краката си. Питах се този бизнес с безалкохолни напитки има ли смисъл и какво ще правим, ако останем без пари и не можем да издържаме децата си. И за Ангел беше голямо предизвикателство отговорността да издържа цялото семейство, защото аз вече нямам доходи всеки месец, както преди. Стресът и у двамата беше огромен.

Преодоляхме това предизвикателство със здрав разум и спомняйки си защо сме заедно. Едната вечер единия се паникьосваше и другия задаваше въпроса ‘Добре де, какво е най-лошото, което може да се случи?’. А следващата вечер си разменяхме ролите.
Помогна ни това, че бяхме много открити и споделяхме страховете и мислите си, не ги задържахме в себе си. Коучвахме се взаимно

Нашата тайна или рецепта може да се каже, че е съпричастността към това, което се случва с другия. Разбирането и приемането, че другия е просто човек, а не машина, която трябва да отговаря на твоите нужди и очаквания. Толерантността и липсата на изисквания. А и това, че още от началото на връзката ни преминахме през много житейски и професионални кризи и се научихме да се справяме с тях. Ангел започваше от нулата няколко пъти. Аз от своя страна имах своите драматични поврати в корпоративния свят. Така че от самото начало на връзката ни ние се справяме с кризи.

Как изразявате любовта си един към друг?
Ангел изразява любовта си към мен гръмко и демонстративно, включително и в офиса. Заявява на всеослушание ‘Госпожа, аз днес казвал ли съм ти колко много те обичам?!’ А аз му казвам ‘Моля те, дръж се прилично пред колегите’
Аз изразявам любовта си към него с много нежност и внимание.

Какъв съвет би дала на необвързаните, които искат да създадат семейство?
Да не си поставят ограничения като имат прекалено конкретни очаквания към партньора, например как точно трябва да изглежда, как точно трябва да се държи, на колко години трябва да е и т.н.
Да бъдат отворени и да са наясно, преди всичко, със себе си – да знаят кои са и да обичат това, което са. А не да се прикриват и притесняват от това, което са. Да се гордеят със себе си, защото всеки е различна вселена. И колкото по-наясно сме със себе си, толкова по-комфортно се чувстваме в компанията на други хора.
Също така да се срещат с повече хора на живо. Социалният живот предоставя повече възможности за запознанства с нови хора, извън работната среда.

Какъв съвет би дала на обвързаните, които искат да съхранят любовта в отношенията си?
Предлагам им да свалят маските и да говорят за нещата такива каквито са. Защото след като споделят своите притеснения и травми, които не са изразявали гласно досега, може да се окаже, че партньорът им се чувства по подобен начин. Да говорим открито, вместо да премълчаваме, е много освобождаващо.
Също така да не се опитват да променят партньора си. Защото не е възможно някой да промени друг човек – вече изградена личност. Или да го приемат такъв, какъвто е, като си спомнят какво им е харесало навремето у него. Ако пък не могат да го приемат, да си дадат сметка, че тази връзка няма бъдеще и е по-добре да се освободят един от друг. В противен случай агонията ще е голяма.

Според мен, да стоиш в една връзка само заради децата, означава да обречеш именно децата на липса на любов. Защото не виждат в семейната среда любовта, която би следвало да има. Така те растат обременени и има риск да създават дисфункционални връзки в бъдеще.
Аз също изпитвах страх да се разделя с предишния ми партньор. Синът ми ме молеше да „не развалям семейството“. Това, изречено от 9-годишно дете беше кошмарно. Но сега, вече на 18 години, самият той може да сравни две различни семейни среди, две различни семейни връзки и характери. И може сам да направи своя избор чий пример да последва.

Светла и Ангел произвеждат полезни безалкохолни напитки с български билки https://vidas.bg/

Каква е твоята любовна история?

Искаш ли да ни я разкажеш?

Или да я създадеш?

Свържи се с нас! 

Прочети още